Onderzoek voor de motoriek, schrijven en sensorische informatieverwerking:
Dit onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur. Van te voren is een telefonische intake met de ouder geweest. Tijdens het onderzoek komen alle onderdelen van de motoriek aan bod:
- Basismotoriek en evenwichtsreacties
- Grove motoriek
- Fijne motoriek en oog/handcoördinatie
- Visueel-ruimtelijk inzicht
- Potlood- en papieropdrachten
- Sensorische informatieverwerking
Na aanmelding vragen we aan het kind en de ouders/verzorgers met welke activiteiten het kind moeite heeft. Vervolgens onderzoeken we het motorisch functioneren van het kind. Tijdens dit onderzoek wordt een eerste indruk gekregen van het gedrag van het kind. Factoren als concentratie, impulsiviteit en faalangst worden geobserveerd. Van belang is ook de leerstrategie van het kind. Op deze manier kunnen we beoordelen wat de mogelijkheden van uw kind zijn en waar de problemen liggen. Op basis van de hulpvraag en het motorisch onderzoek stelt de kinderoefentherapeut een behandeldoel en behandelplan op. Het verslag bespreken we met de ouders zodat het voor hen duidelijk is op welke manier we aan de hulpvraag gaan werken. De leerkracht van het kind, de huisarts en eventueel de schoolarts krijgen ook een verslag.
Houdingsonderzoek
Dit onderzoek duurt ongeveer 3 kwartier. Van te voren is een telefonische intake met de ouder geweest. Tijdens dit onderzoek komen de volgende onderdelen aan bod:
- Een anamnese; een kort vraaggesprek over de klacht en gerelateerde zaken.
- Een houdingsonderzoek, waarin naar de staande houding wordt gekeken.
- Een algemeen- en specifiek bewegingsonderzoek, waarin naar de sport, hobby’s en interesses van het kind wordt gekeken.
- Aanvullende tests, waarin o.a. spierkracht en mobiliteit van de gewrichten getest wordt.
Houd er rekening mee dat het onderzoek grotendeels in ondergoed of sportkleding zal plaatsvinden. Op basis van de hulpvraag en het houdingsonderzoek stelt de kinderoefentherapeut een behandeldoel en behandelplan op. Eventuele verdere behandelingen verlopen als na een motorisch onderzoek.
Behandeling
Indien behandeling van uw kind zinvol wordt geacht, wordt deze zo spoedig mogelijk na de observatie opgestart. Het streven is om uw kind iedere week op een vast tijdstip te behandelen. Indien gewenst kan de ouder aanwezig zijn bij de behandeling. In de behandelingen wordt de oefenstof op een zodanige manier aangeboden dat het kind plezier beleeft aan het bewegen en zich motorische vaardigheden spelenderwijs eigen maakt. Aan het einde van iedere behandeling worden er vaak nog oefeningen en materialen meegegeven wat u thuis met het kind nog kunt oefenen. Gedurende de behandelperiode worden de vorderingen regelmatig geëvalueerd via telefoon, mail en WhatsApp. Hierdoor is er snel vooruitgang te zien en voelt het kind zich goed geholpen. Tijdens de schoolvakanties is de praktijk gesloten.